Kadın Amca ve Dayısının Yanında Yüzünü Açabilir mi?

 Nur suresi 31. ayetinde Allah Azze ve Celle, kadının yüz örtüsünü açıp ziynetlerini gösterebileceği kimseleri saymış, ancak kadının amca ve dayısını zikretmemiştir. Bu ayete göre kadın, amcası ve dayısının yanında dış örtüsünü çıkaramaz, ev içindeki kıyafetiyle amca ve dayısının yanına çıkamaz, yüzünü açamaz. Bu açıklamama cumhurun muhalefet etmesi ancak kıyas yoluyladır. Kıyasın ise şer’î hükümlerin ispatında hüccet değeri yoktur.

Birinci İtiraz:

“Allah Azze ve Celle Nisa suresi 23 ayetinde amca ve dayıyı kadına mahrem olarak zikretmiş, nikâhını haram kılmıştır. Allah Azze ve Celle şöyle buyurmuştur:

حُرِّمَتْ عَلَيْكُمْ أُمَّهَاتُكُمْ وَبَنَاتُكُمْ وَأَخَوَاتُكُمْ وَعَمَّاتُكُمْ وَخَالَاتُكُمْ وَبَنَاتُ الْأَخِ وَبَنَاتُ الْأُخْتِ وَأُمَّهَاتُكُمُ اللَّاتِي أَرْضَعْنَكُمْ وَأَخَوَاتُكُمْ مِنَ الرَّضَاعَةِ وَأُمَّهَاتُ نِسَائِكُمْ وَرَبَائِبُكُمُ اللَّاتِي فِي حُجُورِكُمْ مِنْ نِسَائِكُمُ اللَّاتِي دَخَلْتُمْ بِهِنَّ فَإِنْ لَمْ تَكُونُوا دَخَلْتُمْ بِهِنَّ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ وَحَلَائِلُ أَبْنَائِكُمُ الَّذِينَ مِنْ أَصْلَابِكُمْ وَأَنْ تَجْمَعُوا بَيْنَ الْأُخْتَيْنِ

Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren (süt)analarınız, sütkardeşleriniz, karılarınızın anaları, kendileriyle zifafa girdiğiniz karılarınızdan olup yanınızda büyüttüğünüz üvey kızlarınız - eğer analarıyla zifafa girmemiş iseniz (üvey kızlarınızla evlenmenizde) bir beis yoktur - kendi sulbünüzden gelen oğullarınızın eşleri ile (evlenmeniz) ve iki kız kardeşi (nikâhınız altında) birleştirmeniz size haram kılınmıştır.” (Nisa 23)

Bu ayette erkek kardeş kızları ve kız kardeş kızları zikredilmek suretiyle, kadının amcası ve dayısıyla nikâhı haram kılınmıştır.”

Cumhur, kadının amca ve dayısını, diğer mahremlere kıyaslayarak: “Diğer mahremlerinin yanında kadın ziynetlerini gösterebildiğine göre amcasının ve dayısının yanında da ziynetlerini gösterebilir, yüzünü ve elini açabilir” demişlerdir.

Birinci İtirazın Cevabı:

Akrabanın mahrem olması ve nikâhının haram olması, kadının onun yanında ziynetlerini gösterebileceği anlamına gelmez. Nitekim Allah Azze ve Celle, kadının ziynetini gösterebileceği kimseleri Nur suresi 31. ayetinde tek tek saymıştır. Rabbin unutucu değildir! Allah Azze ve Celle kısaca: “Kadın, mahremleri yanında ziynetini gösterebilir” diyebilirdi. Lakin böyle dememiş, teker teker saymıştır. Fakat sayılanlar arasında kadının amcası ve dayısı yoktur. Nassın sarahati, kıyası iptal etmektedir!

Diğer taraftan, görmez misiniz ki, kadına kayınbiraderiyle nikâhlanması, kocasıyla nikâhı devam ettiği sürece haramdır. Bununla birlikte, kadının kayınbiraderine ziynetini göstermesinin haram olması bir tarafa, yanına girmesi dahi haram kılınmıştır. Yine evli olan bütün kadınların nikâhlanması, erkeklere haramdır. Evli kadınların yabancı erkeklere yüzlerini ve ziynetlerini açabileceğini kimse söyleyemez. Bu da kıyasınızı iptal etmektedir.

İkinci İtiraz:

“Âişe radıyallahu anha’dan; “Süt amcası Eflah hicabın nüzulunden sonra Aişe radıyallahu anha’nın yanına girmek üzere izin istemek için geldiğinde Nebî sallallahu aleyhi ve sellem amcasının girmesine izin verinceye kadar o da ona izin vermedi.”[1]

Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’in, Eflah’ın Aişe radıyallahu anha’nın yanına girmesine izin vermesinin sebebi, Eflah’ın onun süt amcası oluşudur. Bu da gösteriyor ki, kadının yanına amcası ve dayısı girebilir.”

İkinci İtiraza Cevap:

Biz buna itiraz etmeyiz. Kadının yanına amcası ve süt amcası girebilir. Ancak bu rivayette kadının, amcasının yanında ev içindeki kıyafetleriyle durabileceğine veya yüzünü açabileceğine bir delalet yoktur. Şu halde, Nur suresi 31. Ayetinde emredilen husus halen bâkîdir. Kadının amcası veya süt amcası, kadının mahremi olduğu için onun yanına girebilir. Şayet namaharemi olsaydı ve kadın tam tesettür halinde olsaydı dahi, yanına giremezdi. Çünkü birbirlerine namahrem olan erkek ve kadınlar, birbirlerini görmelerini engelleyen bir perde veya duvar arkasına geçmekle emrolunmuşlardır. Bu naslarda oldukça açık delillerle tasrih edilen bir durumdur. Bu delillerden sonra hâlâ bu konuda muhalefet edenler ancak inatçı ve kalplerinde eğrilik bulunan kimselerdir.

Özetle, zikredilen bu rivayetten anlaşılıyor ki, kadına yabancı olan erkekler, kadın tesettürlü olsa dahi onun yanına giremezler. Amcası ve süt amcası gibi mahremleri ise, kadının tesettürlü olması halinde onun yanına girebilirler.

Üçüncü İtiraz:

Sen bu sözlerinle selefin dile getirmedikleri yeni bir görüş ortaya atıyorsun. Böylece ya icmaya muhalefet ediyorsun ya da cumhura muhalefet ederek şaz kalıyorsun

Üçüncü İtiraza Cevap:

 Bu görüş Allah’a hamd olsun selefin dile getirmedikleri bir görüş değildir. Tabiin’in tefsirde imam olan âlimlerinden Şa’bî ve İkrime bunu ifade etmişlerdir.

Tabiin müfessirlerinden Şa'bi ve İkrime; (Nur suresi 31. Ayetinde) şöyle demişlerdir:

لَمْ يُذْكَرَ الْعَمُّ وَالْخَالُ لاَ تَضَعُ خِمَارَهَا عِنْدَ الْعَمِّ وَالْخَالِ

“Amca ve dayı bu ayette (kadının ziynetini gösterebileceği kimseler arasında) zikredilmemiştir. Kadın amca ve dayısının yanında yüzörtüsünü açamaz.”[2]

İbn Kesir ve ondan sonra Cemaluddin el-Kasımî de tefsirlerinde bunu zikretmişlerdir. Bu rivayetler bu konuda icma olmadığını göstermektedir.

Hatta söylediğimizin aksine kitap ve sünnetten delil olmadığı gibi, ne sahabeden ne de tabiinden, Şa’bî ve İkrime’nin sözlerine muhalif bir söz de bilinmemektedir. Bilakis Nur suresi 31. Ayeti bu konuda açık bir delildir.

Durum böyle olduğuna göre şazlıktan söz edilemez. Zira şazlık ancak delile muhalefettir. Bu meselede ortada şaz görüş varsa, bu da cumhurun nassa aykırı olan görüşüdür. Hamd ve minnet Allah’adır.

Kadın Damadının Karşısında Ziynet Yerlerini Açabilir mi?

Nisa suresi 23. Ayetinde geçen: “Karılarınızın anaları” ifadesi ile damada kayınvalidesinin nikâhının haram olduğu açıklanmıştır. Fakat kadının ziynet yerlerini göstermesini yasaklayan Nur suresi 31. Ayetinde; kadın için damadı istisna edilenler arasında zikredilmemektedir!

Nitekim Eyyub es-Sahtiyani şöyle demiştir: “Said b. Cubeyr’e:

“Kişi kayınvalidesinin başını görebilir mi?” diye sordum. Nur suresi 31. Ayetini okudu ve:

“Bunlar içerisinde görebiliyor musun?” dedi.”[3] Diğer rivayette:

“Bunlar arasında göremiyorum” demiştir.[4]

Buna göre kadın, mahremi olsa dahi damadının yanında ziynet yerleri olan; elleri, kolları, yüzü, saçları, ayakları ve boynunu gösteremez. Çünkü Nur suresi 31. Ayetinde sayılanlardan “…başkasına ziynet(yer)lerini göstermesinler” buyrulmaktadır.

Sayılanlar arasında da kadının amcası, dayısı, damadı gibi mahremi olduğu diğer ayette bildirilen kimseler istisna edilmemiştir. Nitekim İbnu’l-Kattan, İhkamu’n-Nazar’da kadının, damadı yanında ziynetlerini gösteremeyeceğini belirtmiştir.[5]

Buna göre kadının amcası, dayısı ve damadı karşısında ziynet yerlerini açabileceğini söyleyenler ancak hevalarıyla yaptıkları kıyas neticesinde bunu söylüyor ve Allah’ın meşru kılmadığı şeyi din koyuyorlar!

أَمْ لَهُمْ شُرَكَاءُ شَرَعُوا لَهُمْ مِنَ الدِّينِ مَا لَمْ يَأْذَنْ بِهِ اللَّهُ وَلَوْلَا كَلِمَةُ الْفَصْلِ لَقُضِيَ بَيْنَهُمْ وَإِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

Yoksa onların, Allah'ın izin vermediği şeyi kendileri için dinden bir şeriat koyan ortakları mı var? Eğer önceden verilmiş bir hüküm olmasaydı, muhakkak aralarında hükmolunurdu. Şüphesiz zâlimler için acı bir azâb vardır.” (Şura 21)



[1] Sahih. Buhari (5103) Muslim.

[2] Sahih maktu. İbn Ebi Şeybe (4/13) Ahmed Ahkamu’n-Nisa (31) Durru’l-Mensur (7/287) Kurtubi (12/233) İbnu’l-Cevzi  Zadu’l-Mesir (6/418) Fethu’l-Bari (8/532) İbn Kesir Tefsir (6/456)

[3] Sahih maktû. İbn Ebî Hâtim (4/12)

[4] Sahih maktu. Ahmed b. Hanbel, Ahkamu’n-Nisa (s.35, 36) İbn Katan İhkâmu’n-Nazar (s.382)

[5] İhkâmu’n-Nazar (s.243)

İlkokullarda Kadın-Erkek Karışıklığının Hükmü

  Soru: “ Yedi yaşından küçük erkek ve kız çocukların aynı sınıfta din ve Kur’an dersi görmeleri caiz midir? ” Şeyh Ahmed b. Yahya en-Nec...