Mahrem Olmayan Akrabaların Birlikte Oturmaları

 Soru: “Ben ve kardeşim aynı evde yaşıyoruz. Babamız vefat ettiğinden beri henüz miras taksimi yapılmadığından durum böyle devam ediyor. Sorumuz şu: Bazen her birimiz eşleriyle ve çocuklarıyla beraber aynı odada oturuyoruz. Dînî açıdan bunda bir günah var mıdır?”

Dr. Abdullah el-Fakih yönetimindeki Şebeketu’l-İslamiyye’nin cevabı: “Herbirinizin eşleri birbirine mahrem değillerse aynı mekânda, erkeklerle kadınlar arasında bir perde olmadan beraber oturmanız caiz değildir. Zira bir arada oturmak birbirlerine bakmayı gerektirecek ve korunmayı zorlaştıracaktır. Özellikle de bu durum devamlılık arz ediyorsa gevşemelere sebebiyet verir. Bütün bunlar, mahrem olmayanlar hakkında caiz değildir. Bu yüzden Nebî sallallahu aleyhi ve sellem:

Sizleri kadınların yanına girmekten sakındırırım” buyurmuştur. Ensar’dan birisi: “Ey Allah’ın rasulü “hamv” (kocanın akrabaları) hakkında ne dersin?” diye sorunca da: “Hamv, ölümdür” buyurmuştur. Bunu Buhârî ve Muslim rivayet etmişlerdir.

Hadiste geçen “hamv” kelimesi; kocanın erkek kardeşi, amcaoğlu, dayıoğlu gibi akrabalarıdır. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’nin: “Hamv ölümdür” sözü ise, kocanın akrabalarının, kadının yanına girmesinin tehlikesinin büyüklüğüne işaret etmektedir. Bunlar hakkında fitneden daha fazla korkulur. Zira insanların âdetlerinde, bunların kadının yanına girmelerine ve halvet etmelerine karşı çıkılmaz.

Özetle; bizler sizi kadın erkek karışıklığından sakındırırız. Zira bu birçok kötülüklere ve telafi edilemez büyük zararlara sürükler. Bilin ki gönüllerin selim olduğu ve niyetlerin güzel olduğu iddiası sebebiyle, meşru olmayan ihtilata müsaade edilemez. Şayet bu sebeple buna itibar edilecek olsaydı, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in takva sahibi ashabı ve onların temiz, iffetli eşleri buna daha layık olurdu. Hâlbuki Allah Teâlâ, iki cins arasındaki konuşmanın temiz ve iffetli olan yolunu şöyle beyan etmiştir: “Onlardan (kadınlardan) bir eşya istediğiniz zaman perde arkasından isteyin. Bu sizin kalpleriniz ve onların kalpleri için en temiz olandır.” (Ahzab 53)”[1]

Kız Kardeşin Kocası Mahremlerden Değildir:

Soru: Kız kardeşimin amcasının oğluna gözükmemesi caiz midir? Onun kızı erkek kardeşimle evlenecek fakat henüz evlenmediler. Bize ifade eder misiniz?

Şeyh İbn Cibrin’in cevabı: “Kız kardeşinin amcasının oğluna gözükmemesi gerekir. O kendisinin mahremi değildir. Onun kızı erkek kardeşiyle evlense bile kardeşinin kocası yabancıdır. Erkek kardeşinin kayın babası da kendisine yabancıdır.”

Kocanın Sütbabasına Karşı Tesettür

Soru: Kadının yüzünü kocasının sütbabası karşısında açmasının hükmü nedir?

Şeyh İbn Useymin’in cevabı: “Kadının, kocasının sütbabasına karşı yüzünü açması, tercih edilen görüşe göre caiz değildir. Şeyhulislam İbn Teymiye de bu görüşü seçmiştir. Çünkü Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

الرَّضَاعَةُ تُحَرِّمُ مَا تُحَرِّمُ الوِلاَدَةُ

Doğum nedeniyle haram olanlar, emzirme nedeniyle de haram olur.’[2]

Kocanın babası nesep sebebiyle değil, evlilik sebebiyle mahremdir. Allah Teâla buyurmuştur ki:

وَحَلَائِلُ أَبْنَائِكُمُ الَّذِينَ مِنْ أَصْلَابِكُمْ وَأَنْ تَجْمَعُوا بَيْنَ الْأُخْتَيْنِ

Kendi sulbünüzden olan oğullarınızın eşleri ve iki kız kardeşi birden almak da size haram kılındı.”(Nisa 23) Sütoğul sulbünden değildir. Binaenaleyh kadın, kocasının sütbabasına karşı örtünmelidir. Sütoğlu kendisinden ayrıldığı takdirde evlenmesi ihtiyaten helal olmasa da kadın, onun yanında yüzünü açamaz. Bu aynı zamanda cumhurun görüşüdür.”



[1] Dr. Abdullah el-Fakih yönetimindeki Fetava’ş-Şebeketi’l-İslamiyye (no:8975)

[2] Sahih. Buhârî (3105) Muslim (1444).

İlkokullarda Kadın-Erkek Karışıklığının Hükmü

  Soru: “ Yedi yaşından küçük erkek ve kız çocukların aynı sınıfta din ve Kur’an dersi görmeleri caiz midir? ” Şeyh Ahmed b. Yahya en-Nec...