Kadınlara Şehvet Duymayan Aklı Kıt Erkeklere Karşı Örtünmek

 İbn Abbas radiyallahu anhuma’dan: Nur 31. Ayetindeki: “أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُولِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ” kavli; aklı kıt olup da topluma uyan, kadınları istemeyen ve onlara karşı şehveti olmayan kimseler demektir.”[1]

Tavus dedi ki: “Burada kadınlar hakkında bir düşüncesi olmayan ahmak kimse kastedilmektedir.”[2]

Aişe radiyallahu anha’dan: “Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’in hanımlarının yanına giren muhannes (kadınsı davranan) biri vardı. Onu kadınlara ihtiyacı olmayan erkeklerden sayarlardı. Nebî sallallahu aleyhi ve sellem bir gün hanımın yanına girdi ve bu muhannes kişinin bir kadını vasfederek:

“O öyle güzel ki önünü döndüğü zaman dört, arkasını döndüğü zaman sekiz olur (kırıtarak yürür)” dediğini işitti. Bunun üzerine şöyle buyurdu:

لَا أَرَى هَذَا يَعْلَمُ مَا هَاهُنَا، لَا يَدْخُلَنَّ هَذَا عَلَيْكُمْ

Bunun, orada ne olduğunu bildiğini sanmazdım. Bir daha sizin yanınıza girmesin.”

Diğer rivayette:

لَا يَدْخُلَنَّ هَذَا عَلَيْكِ

Yanına girmesinler” buyurmuştur. Sonra da ona karşı örtündüler (perde arkasına geçtiler).”[3]

Küçük Çocukların Yanında Örtünmek

Mucahid rahimehullah, Nur 31. Ayetindeki; “أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاءِ” kavli hakkında dedi ki: “Burada ergenlik çağına gelmeden önce daha kadınların ne olduğunu anlamayan çocuklar kastedilmektedir.”[4]

Küçüklerin Tesettürü

Soru: Buluğ çağına gelmemiş kızların örtünmeden çıkmaları caiz midir? Onlar başörtüsüz namaz kılabilirler mi?

El-Lecnetu’d-Dâime’nin cevabı: Velilerinin onları İslam adabı ile yetiştirmeleri gerekir. Fitneden sakınarak onları üstün ahlak üzere alışmaları için ve kötülüğün yayılmasına sebep olmamak için avretleri açık olarak onları dışarı çıkarmamalıdırlar. Onlara namazı başörtülü olarak kılmalarını emretmek gerekir. Küçükler başörtüsü olmadan namazı kılsalar, namazları sahihtir. Çünkü Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

لَا يَقْبَلُ اللَّهُ صَلَاةَ امْرَأَةٍ قَدْ حَاضَتْ إِلَّا بِخِمَارٍ

Hayız görme çağındakilerin namazını Allah başörtüsüz kabul etmez.”[5]

Soru: Allah onları hidayet etsin, bazı kadınlar küçük kızlarına baldırları açıkta bırakan kısa elbiseler giydiriyorlar. Onlara nasihat ettiğimiz zaman “biz de daha önce bunları giyerdik büyüdükten sonra bize zararı olmadı” diyorlar. Bu konuda görüşünüz nedir?

Şeyh İbn Useymin’in cevabı: “Böyle elbiseleri küçük kızlara da giydirmemek gerekir. Zira buna alışırsa onda gevşeklik hâsıl olur. Eğer küçüklükten itibaren buna alıştırılırsa büyüdüğünde de etkisi kalır.

Müslüman kız kardeşlerimize din düşmanlarının kıyafetlerini terk etmelerini ve kızlarını tesettürü sağlayan elbiseler ile hayâ üzere yetiştirmelerini nasihat ederiz. Şüphesiz hayâ imandandır.”



[1] Hasen mevkuf. Taberî (17/267) İbn Ebî Hâtim (8/2578) Beyhaki (7/96)

[2] Sahih maktu. Taberî (17/269) Abdurrazzak Tefsir (3/57, 58)

[3] Sahih. Buhari (5887) Muslim (2181) Ebû Dâvûd (4107) Nesâî Sunenu'l-Kubrâ (9247) Abdurrazzak Tefsir (3/57) Taberî (17/269, 270) İbn Ebî Hâtim (8/2079) Beyhaki (7/96)

[4] Sahih. Taberî (17/271) İbn Ebî Hâtim (8/2579) Beyhaki (7/96)

[5] Sahih. İbn Huzeyme (775) Ahmed (6/150) Ebû Dâvud (641) Tirmizî (377) İbn Mâce (655)

İlkokullarda Kadın-Erkek Karışıklığının Hükmü

  Soru: “ Yedi yaşından küçük erkek ve kız çocukların aynı sınıfta din ve Kur’an dersi görmeleri caiz midir? ” Şeyh Ahmed b. Yahya en-Nec...